Verschillende opbaar mogelijkheden

maandag 29 november 2021

Bij het opbaren van jouw geliefde, is het belangrijk dat het met zorg, toewijding en liefde wordt gedaan. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat het opbaren van een overledene op verschillende manieren gedaan kan worden.

Het afleggen van jouw dierbare kan je door iemand anders laten doen, maar je kan hierbij ook helpen.
Helpen of erbij aanwezig zijn kan voor het rouwproces heel goed en waardevol zijn.
Wij, als Anders Vaarwel, adviseren altijd dat je weg kan stappen als het te veel of te emotioneel wordt. Blijf bij je gevoel, weet dat alles kan en mag, niks moet. Als je iets niet kunt of wilt is dat natuurlijk ook goed en voel je daar vooral niet schuldig over. Er komt al zoveel op je af.

Het opbaren van jouw dierbare kan thuis plaats vinden of bijvoorbeeld in een afscheidshuis. Bij een afscheidshuis is er meestal de mogelijkheid om van een 24 uurkamer gebruik te maken. Dat wil zeggen dat je altijd bij je dierbare kan zijn als hij of zij in het afscheidshuis ligt opgebaard.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de overledene op te baren.
Opbaren doormiddel van een koelplaat
Thanatopraxie
Bio Sac 200

Opbaren doormiddel van een koelplaat
De overledene wordt gewassen, aangekleed en gekist als de naasten dit willen. Onder de kist wordt er een koelplaat gelegd zodat de persoon koel gehouden wordt en de ontbinding geremd. Koelen remt ontbinding van het lichaam doormiddel van kou, het lichaam van de overledene voelt door het koelen stijf en koud aan. De ontbinding ligt bij het koelen niet volledig stil, waardoor er bacteriën aanwezig kunnen zijn. Als een kist nog niet gewenst is, is het ook mogelijk om de koelplaat onder het matras te bevestigen.

Thanatopraxie
Thanatopraxie legt ontbinding van het lichaam tijdelijk stil met behulp van een conserverende vloeistof. Er is geen koeling nodig na een lichte balseming. De overledene neemt de temperatuur aan van de omgeving en voelt soepel en zacht aan. De ontbinding ligt volledig stil, daardoor is het ook hygiënisch om de persoon aan te raken. (Bron: www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl)
Thanatopraxie is een methode om het lichaam tijdelijk te conserveren zonder dat daarvoor een koeling nodig is. Het is de bedoel om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar en reukloos te houden vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart.

Bio Sac 200
Dit is een methode die vanaf 2018 uitgevoerd mag worden in Nederland. De methode is geheel natuurlijk zonder grote ingrepen. Bio Sac 200 is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden." Hoe gaat dit precies in zijn werk? "De Bio Sac 200 is een filter, bestaande uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die adsorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac 200 is ook een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch. (Bron: rememberme.nl)

Neem bij vragen gerust contact met ons op. 

Geschreven door Jolein Schaap

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Persoonlijk, warm en meedenken met wat er allemaal kan. "

Na het overlijden van mijn vader hebben wij met de hulp van Jolein en Kiki een heel mooi afscheid gehad. Er komt veel op je af de dagen voorafgaand aan de uitvaart, maar de dames hebben veel uit handen genomen en waren overal bij betrokken, dat maakte het ook zo persoonlijk en mooi. Heel veel dank voor alles, we kijken er als gezin Heel tevreden op terug.
Petra Buurman

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Iets wat we nooit hoopten te hoeven doen: een uitvaart verzorgen voor onze zoon. "

Helaas moesten we er toch aan geloven. Samen met Jolein hebben we de uitvaart vormgegeven, precies zoals wij wilden. Alles was mogelijk, alles kon en mocht. In plaats van een statische afscheidsdienst wilden wij een informeel samenzijn. Een bijeenkomst waar ruimte was voor verdriet en sprekers, maar ook voor een lach en gesprek met elkaar. Ondanks de zeer verdrietige omstandigheden, hebben we samen met Jolein en Kiki een prachtig, waardig en warm afscheid voor onze zoon gehad.
Anke ten Broeke

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"Paste perfect "

Jolein heeft mij en mijn familie heel erg fijn geholpen met het organiseren van het afscheid van mijn vader. Alles net wat anders dan ´´normaal´´ en dat paste perfect bij mijn vader. We kijken terug op een prachtige dag.
Liza

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"Ik zou niet weten wat er beter kon, alles klopte. "

Jolein gaat echt met je in gesprek, haar betrokkenheid en aandacht voor de nabestaanden is goud waard. Joleins begeleiding in het hele proces heeft tot een warm, liefdevol, troostend en zo passend afscheid geleid. Mooie locatie, prachtige mand die een bloemenzee werd, goede formule met sprekers, muziek afgewisseld met informeel samenzijn. Dankjewel Jolein.
Dee Reinders

Bent u op zoek naar een persoonlijke uitvaart voor uzelf of een dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.