Verschillende opbaar mogelijkheden

maandag 29 november 2021

Bij het opbaren van jouw geliefde, is het belangrijk dat het met zorg, toewijding en liefde wordt gedaan. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat het opbaren van een overledene op verschillende manieren gedaan kan worden.

Het afleggen van jouw dierbare kan je door iemand anders laten doen, maar je kan hierbij ook helpen.
Helpen of erbij aanwezig zijn kan voor het rouwproces heel goed en waardevol zijn.
Wij, als Anders Vaarwel, adviseren altijd dat je weg kan stappen als het te veel of te emotioneel wordt. Blijf bij je gevoel, weet dat alles kan en mag, niks moet. Als je iets niet kunt of wilt is dat natuurlijk ook goed en voel je daar vooral niet schuldig over. Er komt al zoveel op je af.

Het opbaren van jouw dierbare kan thuis plaats vinden of bijvoorbeeld in een afscheidshuis. Bij een afscheidshuis is er meestal de mogelijkheid om van een 24 uurkamer gebruik te maken. Dat wil zeggen dat je altijd bij je dierbare kan zijn als hij of zij in het afscheidshuis ligt opgebaard.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de overledene op te baren.
Opbaren doormiddel van een koelplaat
Thanatopraxie
Bio Sac 200

Opbaren doormiddel van een koelplaat
De overledene wordt gewassen, aangekleed en gekist als de naasten dit willen. Onder de kist wordt er een koelplaat gelegd zodat de persoon koel gehouden wordt en de ontbinding geremd. Koelen remt ontbinding van het lichaam doormiddel van kou, het lichaam van de overledene voelt door het koelen stijf en koud aan. De ontbinding ligt bij het koelen niet volledig stil, waardoor er bacteriën aanwezig kunnen zijn. Als een kist nog niet gewenst is, is het ook mogelijk om de koelplaat onder het matras te bevestigen.

Thanatopraxie
Thanatopraxie legt ontbinding van het lichaam tijdelijk stil met behulp van een conserverende vloeistof. Er is geen koeling nodig na een lichte balseming. De overledene neemt de temperatuur aan van de omgeving en voelt soepel en zacht aan. De ontbinding ligt volledig stil, daardoor is het ook hygiënisch om de persoon aan te raken. (Bron: www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl)
Thanatopraxie is een methode om het lichaam tijdelijk te conserveren zonder dat daarvoor een koeling nodig is. Het is de bedoel om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar en reukloos te houden vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart.

Bio Sac 200
Dit is een methode die vanaf 2018 uitgevoerd mag worden in Nederland. De methode is geheel natuurlijk zonder grote ingrepen. Bio Sac 200 is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden." Hoe gaat dit precies in zijn werk? "De Bio Sac 200 is een filter, bestaande uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die adsorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac 200 is ook een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch. (Bron: rememberme.nl)

Neem bij vragen gerust contact met ons op. 

Geschreven door Jolein Schaap

Ben jij ook op zoek naar een ander vaarwel voor je dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.