Voorlopen

dinsdag 11 januari 2022

Voorlopen is een oud gebruik, de uitvaartbegeleider loopt voor de rouwauto uit. Dit is eigenlijk op elk moment dat de overledene uitgaat of aankomt op een locatie. De ene persoon vind dit vreselijk en heel traditioneel, ziet alleen maar een grote hoed en statig pak voor zich. Maar anderen vinden het juist heel mooi en het laatste stuk respect wat je kan geven.

Voorlopen wordt door veel uitvaartondernemingen standaard gedaan, wij van Anders Vaarwel vragen eigenlijk altijd aan de nabestaanden of dit gewenst is of dat ze dit zelf willen doen. Er zijn zoveel manieren om de laatste groet te brengen, het laatste stukje respect te geven. Daarom is het zo belangrijk om ook dit onderdeel te bespreken.

Afgelopen uitvaart besprak ik dit met de nabestaanden, ze vonden het erg fijn dat ik dit op me zou nemen. Ik vind dit een eer en erg mooi om te doen. De dochter van de overledene was hiervan foto’s aan het maken, waarbij ze in huilen uit barstte. Ik pakte haar beet en vroeg haar of ze met mij mee wilde lopen. Samen hebben we het stuk gelopen, arm in arm uit respect voor haar vader.

Ook zijn er uitvaarten geweest waarbij de nabestaanden dit zelf wilden doen, dit kan uiteraard ook.

Hoe fijn is het dat je elk detail van de dag zelf kan bepalen. Niks hoeft, alles mag. Standaard bestaat niet.

Bij bloemen, voorlopen, kist/wade/draagbaar, muziek, kaarten, dragers en locaties is alles mogelijk. Anders Vaarwel denkt graag met jullie mee en zullen jullie helpen alle mogelijkheden in kaart te brengen. 

Geschreven door Jolein Schaap

Ben jij ook op zoek naar een ander vaarwel voor je dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.