Uitvaart bloemen: de betekenis en mogelijkheden

vrijdag 24 maart 2023

Bij een uitvaart spelen bloemen vaak een belangrijke rol. Bloemen hebben een symbolische betekenis en kunnen bijdragen aan het creëren van een persoonlijke sfeer tijdens de uitvaart. In deze blog gaan we in op de betekenis van bloemen en de mogelijkheden die er zijn.

Symbolische betekenis van bloemen

Bloemen hebben een lange geschiedenis als het gaat om het uitdrukken van emoties en het geven van betekenis. Zo ook bij uitvaarten. Symbolische betekenissen van bloemen bij een uitvaart:

Rozen: Rozen zijn bloemen die vaak gebruikt worden bij uitvaarten. Ze staan voor liefde, respect en waardering. Ook de kleur van de roos heeft een betekenis. Zo staat een witte roos voor zuiverheid en een rode roos voor liefde.

Lelies: Lelies worden vaak geassocieerd met de dood, en staan voor de wedergeboorte van de ziel en de hoop op een nieuw begin.

Anjers: Anjers staan voor respect en genegenheid.

Chrysanten: Chrysanten worden in sommige culturen gezien als een bloem die alleen gebruikt mag worden bij begrafenissen en uitvaarten. Ze staan voor verdriet en rouw.

Er zijn verschillende manieren waarop bloemen gebruikt kunnen worden bij een uitvaart.

Rouwboeket: Een rouwboeket is een groot boeket met bloemen dat vaak op de kist wordt gelegd. Het kan bestaan uit één soort bloem of uit verschillende soorten bloemen en kleuren. Een rouwboeket kan een persoonlijk accent geven aan de uitvaart.

Rouwstuk: Een rouwstuk is een arrangement van bloemen en groen dat vaak wordt geplaatst naast of op de kist. Het kan verschillende vormen hebben, zoals een hart, een kruis of een druppel. Een rouwstuk kan ook gepersonaliseerd worden door bijvoorbeeld foto's of voorwerpen toe te voegen.

Bloemen op of rond de kist: Bloemen kunnen ook op de kist gelegd worden. Dit kan bijvoorbeeld door een losse bloem of een bloemenband om de kist. In de bloemenband kan je losse bloemen steken.

Geschreven door Jolein Schaap en Kiki Breijer-Voorhuis

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

"Persoonlijk, warm en meedenken met wat er allemaal kan. "

Na het overlijden van mijn vader hebben wij met de hulp van Jolein en Kiki een heel mooi afscheid gehad. Er komt veel op je af de dagen voorafgaand aan de uitvaart, maar de dames hebben veel uit handen genomen en waren overal bij betrokken, dat maakte het ook zo persoonlijk en mooi. Heel veel dank voor alles, we kijken er als gezin Heel tevreden op terug.
Petra Buurman

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"Paste perfect "

Jolein heeft mij en mijn familie heel erg fijn geholpen met het organiseren van het afscheid van mijn vader. Alles net wat anders dan ´´normaal´´ en dat paste perfect bij mijn vader. We kijken terug op een prachtige dag.
Liza

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"Iets wat we nooit hoopten te hoeven doen: een uitvaart verzorgen voor onze zoon. "

Helaas moesten we er toch aan geloven. Samen met Jolein hebben we de uitvaart vormgegeven, precies zoals wij wilden. Alles was mogelijk, alles kon en mocht. In plaats van een statische afscheidsdienst wilden wij een informeel samenzijn. Een bijeenkomst waar ruimte was voor verdriet en sprekers, maar ook voor een lach en gesprek met elkaar. Ondanks de zeer verdrietige omstandigheden, hebben we samen met Jolein en Kiki een prachtig, waardig en warm afscheid voor onze zoon gehad.
Anke ten Broeke

"Ik zou niet weten wat er beter kon, alles klopte. "

Jolein gaat echt met je in gesprek, haar betrokkenheid en aandacht voor de nabestaanden is goud waard. Joleins begeleiding in het hele proces heeft tot een warm, liefdevol, troostend en zo passend afscheid geleid. Mooie locatie, prachtige mand die een bloemenzee werd, goede formule met sprekers, muziek afgewisseld met informeel samenzijn. Dankjewel Jolein.
Dee Reinders

Bent u op zoek naar een persoonlijke uitvaart voor uzelf of een dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.