Thanatopraxie, oftewel balseming

woensdag 25 januari 2023

Rond het jaar 1800 was koeling nog een onbekend fenomeen. Wanneer iemand kwam te overlijden betekende dat in veel gevallen een snelle ontbinding. Door de lichamen te injecteren met een vloeistof op basis van een acetaatoplossing en aluminiumzout gingen ze de strijd aan tegen de ontbinding. In de loop der jaren verbeterde deze vloeistof.

Tijdens onze begeleiding naar een uitvaart begeleiden wij alles wat in de eerste fase na overlijden voorbij komt, zo ook de verzorging van de overledene, wat we vaak samen doen met de nabestaanden. Naast deze verzorging wordt er besloten hoe de opbaring gewenst is. Wij nemen de mogelijkheden samen door zodat er een goede keuze gemaakt kan worden. Een van de opties is Thanatopraxie.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Hierdoor kan het lichaam worden opgebaard zonder dat de temperatuur invloed heeft op het ontbindingsproces. Het is na een behandeling daarom niet nodig om te koelen of de opbaarruimte koel te houden. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. De term thanatopraxie komt uit Frankrijk, waar deze behandeling van overledenen al heel gewoon is. Het woord is afgeleid van de naam ‘Thanatos’, de Griekse god van de dood. Thanatopracteurs passen licht balsemen wordt al tientallen jaren grootschalig toe in de ons omringende landen. Sinds 2010 is thanatopraxie ook toegestaan in Nederland. Zowel een thuis opbaring als een opbaring op locatie is na een lichte balseming mogelijk.

Er zijn verschillende vloeistoffen die kunnen worden gebruikt. De meeste vloeistoffen bestaan uit een basis van zouten, olie en een laag formalinegehalte die het mogelijk maakt de ontbinding tijdelijk stil te leggen/ te vertragen. Inmiddels bestaan er ook formaldehydevrije producten. Al deze vloeistoffen zijn, mits in lage concentratie gebruikt, volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Verder is het begraven op een natuurbegraafplaats in principe geen probleem wanneer de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is. Informeer voor de zekerheid wel even bij de natuurbegraafplaats of ze het toestaan.

De kosten voor Thanatopraxie en het verzorgen van de overledene zijn gemiddeld rond €600.

(Bron: www.uitvaart.nl)

Meestal heeft de familie een duidelijke keuze wat ze willen qua opbaring, maar ook bij twijfel bespreken wij graag de mogelijkheden zodat er altijd een keuze gemaakt kan worden die het meest passend is. Mocht je hier vragen over hebben of het al eens willen bespreken, neem dan gerust contact met ons op.

Geschreven door Kiki Breijer-Voorhuis

Ben jij ook op zoek naar een ander vaarwel voor je dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.