Thanatopraxie, oftewel balseming

woensdag 25 januari 2023

Rond het jaar 1800 was koeling nog een onbekend fenomeen. Wanneer iemand kwam te overlijden betekende dat in veel gevallen een snelle ontbinding. Door de lichamen te injecteren met een vloeistof op basis van een acetaatoplossing en aluminiumzout gingen ze de strijd aan tegen de ontbinding. In de loop der jaren verbeterde deze vloeistof.

Tijdens onze begeleiding naar een uitvaart begeleiden wij alles wat in de eerste fase na overlijden voorbij komt, zo ook de verzorging van de overledene, wat we vaak samen doen met de nabestaanden. Naast deze verzorging wordt er besloten hoe de opbaring gewenst is. Wij nemen de mogelijkheden samen door zodat er een goede keuze gemaakt kan worden. Een van de opties is Thanatopraxie.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Hierdoor kan het lichaam worden opgebaard zonder dat de temperatuur invloed heeft op het ontbindingsproces. Het is na een behandeling daarom niet nodig om te koelen of de opbaarruimte koel te houden. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. De term thanatopraxie komt uit Frankrijk, waar deze behandeling van overledenen al heel gewoon is. Het woord is afgeleid van de naam ‘Thanatos’, de Griekse god van de dood. Thanatopracteurs passen licht balsemen wordt al tientallen jaren grootschalig toe in de ons omringende landen. Sinds 2010 is thanatopraxie ook toegestaan in Nederland. Zowel een thuis opbaring als een opbaring op locatie is na een lichte balseming mogelijk.

Er zijn verschillende vloeistoffen die kunnen worden gebruikt. De meeste vloeistoffen bestaan uit een basis van zouten, olie en een laag formalinegehalte die het mogelijk maakt de ontbinding tijdelijk stil te leggen/ te vertragen. Inmiddels bestaan er ook formaldehydevrije producten. Al deze vloeistoffen zijn, mits in lage concentratie gebruikt, volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Verder is het begraven op een natuurbegraafplaats in principe geen probleem wanneer de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is. Informeer voor de zekerheid wel even bij de natuurbegraafplaats of ze het toestaan.

De kosten voor Thanatopraxie en het verzorgen van de overledene zijn gemiddeld rond €600.

(Bron: www.uitvaart.nl)

Meestal heeft de familie een duidelijke keuze wat ze willen qua opbaring, maar ook bij twijfel bespreken wij graag de mogelijkheden zodat er altijd een keuze gemaakt kan worden die het meest passend is. Mocht je hier vragen over hebben of het al eens willen bespreken, neem dan gerust contact met ons op.

Geschreven door Kiki Breijer-Voorhuis

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"De mooiste en meest persoonlijke uitvaart die je ooit hebt meegemaakt "

Persoonlijk, onvergetelijk en volledig naar wens voor jouw unieke uitvaart of die van een dierbare. Laat ons je assisteren, tips geven, samen verzorgen we het allermooiste en onvergetelijkste afscheid.
Jolein Schaap & Kiki Breijer-Voorhuis

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

Bent u op zoek naar een persoonlijke uitvaart voor uzelf of een dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.