Resomeren, wat is dat precies?

woensdag 19 april 2023

Resomeren is een relatief nieuwe methode voor de behandeling van de overledene. Het is een alternatieve vorm van lichaamsbehandeling die steeds meer populariteit wint, vooral in landen zoals de Verenigde Staten en Canada. In deze blog zullen we een overzicht geven van wat resomeren is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is resomeren?

Resomeren is een alternatieve methode voor de behandeling van de overledene, die in feite hetzelfde resultaat oplevert als cremeren of begraven, maar op een andere manier wordt uitgevoerd. In plaats van het lichaam te cremeren of te begraven, wordt het lichaam in een oplossing van water en alkali geplaatst. Door middel van hydrolyse worden de zachte weefsels afgebroken, waardoor alleen de botten overblijven. Het eindproduct is een vloeibare substantie die kan worden afgevoerd naar het riool of in de natuur kan worden vrijgegeven.

Hoe werkt resomeren?

Resomeren vindt plaats in een apparaat dat een resomator wordt genoemd. Het lichaam van de overledene wordt in de resomator geplaatst, waar het wordt blootgesteld aan een oplossing van water en alkali. Het apparaat wordt vervolgens opgewarmd en onder druk gezet, waardoor het resomerenproces wordt versneld. Het proces duurt ongeveer drie tot vier uur. Na afloop van het proces blijven alleen de botten over, die worden gemalen tot poeder en aan de nabestaanden worden mee gegeven.

Wat zijn de voor- en nadelen van resomeren?

Er zijn verschillende voor- en nadelen van resomeren ten opzichte van traditionele methoden. Hieronder vindt u enkele belangrijke punten.

Voordelen:

Milieuvriendelijk: Resomeren is een milieuvriendelijke methode voor de behandeling van overledenen, omdat er geen uitstoot van broeikasgassen plaatsvindt en er geen gevaarlijke stoffen in de grond worden vrijgegeven.

Veiligheid: In tegenstelling tot cremeren, waarbij er een risico bestaat op uitstoot van giftige stoffen, is resomeren veilig en wordt het beschouwd als een niet-schadelijke methode.

Kosten: Resomeren is over het algemeen goedkoper dan traditionele methoden, omdat er minder grond nodig is en er geen hoge energiekosten zijn.

Nadelen:

Legaliteit: Resomeren is nog niet legaal in alle landen, waaronder Nederland. De verwachting het kabinet in 2024 hier een belsuit over neemt.

Onbekendheid: Resomeren is nog steeds relatief onbekend en niet veel mensen zijn bekend met deze methode.

Emotionele weerstand: Mensen kunnen weerstand voelen tegen het idee van het oplossen van het lichaam van hun geliefde in water en alkali, wat een emotioneel beladen onderwerp kan zijn.

Geschreven door Jolein Schaap en Kiki Breijer-Voorhuis

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"De mooiste en meest persoonlijke uitvaart die je ooit hebt meegemaakt "

Persoonlijk, onvergetelijk en volledig naar wens voor jouw unieke uitvaart of die van een dierbare. Laat ons je assisteren, tips geven, samen verzorgen we het allermooiste en onvergetelijkste afscheid.
Jolein Schaap & Kiki Breijer-Voorhuis

Ben jij ook op zoek naar een ander vaarwel voor je dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.