Natuurbegraafplaats

maandag 16 augustus 2021

Iedereen is wel bekend met "gewone" begraafplaatsen, graven liggen daar naast elkaar, rij aan rij, vaak met grafstenen waar je best veel op kan vinden over de overledene. Er hangt altijd een bijzondere sfeer op een begraafplaats, laatst sprak ik iemand die het mooi vindt om begraafplaatsen te bezoeken. Waar ze ook is, in binnen of buitenland. Ik was hier best een beetje door gefascineerd, want wat trekt je dan zo naar een begraafplaats? De rust en zo veel historie was haar antwoord.

Op natuurbegraafplaatsen is het minder zichtbaar waar de graven zijn. Soms is er een herkenningspunt, bijvoorbeeld een houten boomschijf, met daarop de naam, geboorte- en sterfdatum van de overleden. Maar soms is er ook niks te zien, maar weten de nabestaanden dat hun dierbare naast een bepaalde boom ligt begraven. Wat ik bijzonder vind aan een natuurbegraafplaats is dat het meer verbonden is met de natuur, je kan heerlijk wandelen en rond struinen zonder het idee te hebben op een begraafplaats te zijn. Een van de natuurbegraafplaatsen in onze omgeving heeft ook als slogan: "Waar de doden rust vinden en de levenden op adem komen."
In een natuurgraf heb je recht op rust, en deze rust is voor altijd geborgd Jouw plek draagt bij aan een eeuwige bescherming van het natuurgebied, Nabestaanden hoeven in de toekomst geen beslissingen te nemen over verlenging van het grafrecht en het onderhoud van het natuurgraf.

Ik zelf wilde eigenlijk niet zo graag begraven worden, ik wilde niet dat mijn nabestaanden het als last zouden ervaren om elke keer langs het graf te moeten komen en het te onderhouden. Van een niet onderhouden graf, gaat altijd iets triest uit vind ik. Na het zien van de natuurbegraafplaatsen ben ik wel van gedachten veranderd.

Doordat het graf opgaat in de natuur, is er geen onderhoud en kunnen de nabestaanden ook op die plek komen om gewoon een rondje te wandelen.
Er zijn zo veel wensen, en ook zo veel mogelijkheden, heb jij er al wel eens over nagedacht en er over gesproken met je dierbaren?

Geschreven door Kiki Breijer-Voorhuis

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

"Ik zou niet weten wat er beter kon, alles klopte. "

Jolein gaat echt met je in gesprek, haar betrokkenheid en aandacht voor de nabestaanden is goud waard. Joleins begeleiding in het hele proces heeft tot een warm, liefdevol, troostend en zo passend afscheid geleid. Mooie locatie, prachtige mand die een bloemenzee werd, goede formule met sprekers, muziek afgewisseld met informeel samenzijn. Dankjewel Jolein.
Dee Reinders

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Paste perfect "

Jolein heeft mij en mijn familie heel erg fijn geholpen met het organiseren van het afscheid van mijn vader. Alles net wat anders dan ´´normaal´´ en dat paste perfect bij mijn vader. We kijken terug op een prachtige dag.
Liza

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"Persoonlijk, warm en meedenken met wat er allemaal kan. "

Na het overlijden van mijn vader hebben wij met de hulp van Jolein en Kiki een heel mooi afscheid gehad. Er komt veel op je af de dagen voorafgaand aan de uitvaart, maar de dames hebben veel uit handen genomen en waren overal bij betrokken, dat maakte het ook zo persoonlijk en mooi. Heel veel dank voor alles, we kijken er als gezin Heel tevreden op terug.
Petra Buurman

"Iets wat we nooit hoopten te hoeven doen: een uitvaart verzorgen voor onze zoon. "

Helaas moesten we er toch aan geloven. Samen met Jolein hebben we de uitvaart vormgegeven, precies zoals wij wilden. Alles was mogelijk, alles kon en mocht. In plaats van een statische afscheidsdienst wilden wij een informeel samenzijn. Een bijeenkomst waar ruimte was voor verdriet en sprekers, maar ook voor een lach en gesprek met elkaar. Ondanks de zeer verdrietige omstandigheden, hebben we samen met Jolein en Kiki een prachtig, waardig en warm afscheid voor onze zoon gehad.
Anke ten Broeke

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

Bent u op zoek naar een persoonlijke uitvaart voor uzelf of een dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.