Heb jij het al besproken?

woensdag 26 mei 2021

Afscheid nemen. Wat ik om me heen merk is dat dit onderwerp wordt weggewuifd, het is een onderwerp dat vermeden wordt, want dit ligt nog zo ver weg. Waarom zou je het hier over hebben? 

Het gebeurt toch hopelijk pas over 50 of 60 jaar. Misschien zie ik het dan wel heel anders voor me?! Of mijn partner, kinderen of andere familieleden beslissen er maar over.  

Maar wat als het niet pas over 50/60 jaar gebeurt? Wat als jouw partner heel graag had willen weten of je gecremeerd of begraven had willen worden? Wat als je partner geen idee heeft of je tijdens de uitvaart in een kist, een mooie rieten mand of in een wade wil? Zelfs een uitvaart met een kartonnen kist zou mogelijk zijn. Wat wil jij na de ceremonie? Wil je dat de nabestaanden nog samen komen, eventueel met een hapje en een drankje? Allemaal vragen die je elkaar nu al kan stellen. Hopelijk hoeft er de komende 50 of 60 jaar niks mee te gebeuren en kan dat plan elke keer worden bijgesteld, omdat je ouder wordt en hele andere wensen krijgt. Maar is het niet een fijn gevoel het alvast besproken te hebben samen? 

Mijn partner en ik hebben dit gesprek samen gehad; wat wil je nu eigenlijk? Hij vond eigenlijk alles prima; als ik de uitvaart regel moet ik maar kijken wat ik prettig vind. Daar ben ik het uiteraard niet mee eens, het is zíjn dag. De dag van zijn afscheid en die mag worden vormgegeven zoals hij dat zou willen en hoe hij vindt dat het bij hem past. Hij heeft dan dus ook huiswerk van me gekregen; hoe moet jouw uitvaart er uitkomen te zien? Hij is vormgever, dus dit alvast vormgeven moet ‘m vast lukken. 

In tegenstelling tot mijn partner weet ik al heel goed hoe mijn uitvaart er uit komt te zien. Mijn leven mag gevierd worden, op mijn leven mag geproost worden met een lach en een traan. Ik hou van heel veel gezelligheid om me heen, lekker eten, fijne goede wijn, mooie muziek, lieve familie en vrienden. De dag moet liefde en warmte uitstralen. Mijn lichaam in een mooie rieten mand bedekt met bloemen, mijn lichaam wordt vervoerd in een mooi volkswagenbusje of een rouwbakfiets (ja die zijn er ook).

Locatie het liefste buiten of in een kas, mooi aangekleed met bloemen en kaarsen. De ceremonie kort met live muziek en daarna wordt er gegeten, gedronken en gedanst op het leven dat er was met mij en wat er komen gaat zonder mij. De dag erna wil ik graag gecremeerd worden en mogen mijn dierbaren, mijn twee dochters en mijn lieve man mij uitstrooien op een plek waar ze graag komen en aan mij terug kunnen denken.

Wanneer gaan jullie zitten met een goed glas wijn? 

Geschreven door Jolein Schaap

"ontzorgen echt van A tot Z "

Kiki en Jolein ontzorgen echt van A tot Z. Tijdens het afscheid van onze tante hebben zij ons begeleid, gesteund en echt samen een prachtig afscheid neergezet. In een week waarin je als familie wordt geleefd is het fijn dat zij gevraagd en ongevraagd als aanspreekpunt er staan. Niks is te veel en alles kan. Super fijn. We kijken er heel goed op terug.
RB

"Open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames "

Kiki en Jolein zijn twee ontzettend betrokken, lieve, open maar toch ook bescheiden, meedenkende dames. Zij hebben ons van A tot Z ontzettend veel werk uit handen genomen op een hele prettige, betrokken en persoonlijke manier. We hadden de uitvaart niet mooier kunnen wensen.
Marlou de Bruin

"Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. "

Ik kan gelukkig met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart. Het geheel was zoals ik had gehoopt, samen met een handjevol mensen in de vertrouwde, huiselijke omgeving. Het werd gewaardeerd. Jullie onderscheiden je door jullie echtheid en betrokkenheid. Jullie kwamen niet met een standaard protocol waarvan ‘afgeweken’ moest worden. Complimenten, dat heb ik erg gewaardeerd.
Louise Baltussen

"Vol lof "

In 2021 hebben jullie mij begeleid, en ik kan hier vol lof over zijn. Niets was jullie teveel en alle wensen werden mogelijk gemaakt. Dit alles heeft bijgedragen aan het omgaan met het verlies van mijn lieve man. Ik kan jullie bij iedereen aan bevelen, jullie zijn kanjers!
Annemiek

"Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie "

Meedenkend Besluitvorming gaat perfect in samenspraak. Ieder detail wordt meegenomen in je eigen visie. Perfecte uitvaart. Mijn dank voor jullie inzet.
Jaap Wieringa

"Dank jullie wel "

Fijne samenwerking, persoonlijk, betrokken, aanrader. Dank jullie wel.
Jascha Wieringa

"Waarom grauw en grijs? "

Heel mooi en fijn om te weten dat het ook anders kan dan alleen maar grauw en grijs. Mijn moeder wist al hoe dat moest en Jolein en Kiki pasten dan ook perfect in het totaal plaatje. Lieve mensen, waarom een kaart met een rouwrand, waarom niet met mooie kleuren. Vier het leven en de mooie herinneringen.
Tamara Meeuwsen

"Dankbaar! "

Kiki en Jolein hebben ons op een empatische en daadkrachtige manier geholpen de uitvaart van mijn vader op onze eigen wijze vorm te geven. We zijn ze daar heel dankbaar voor!
Loes Hilhorst

"De mooiste en meest persoonlijke uitvaart die je ooit hebt meegemaakt "

Persoonlijk, onvergetelijk en volledig naar wens voor jouw unieke uitvaart of die van een dierbare. Laat ons je assisteren, tips geven, samen verzorgen we het allermooiste en onvergetelijkste afscheid.
Jolein Schaap & Kiki Breijer-Voorhuis

Bent u op zoek naar een persoonlijke uitvaart voor uzelf of een dierbare?

Neem vrijblijvend contact op om jullie wensen te bespreken.